020-3637946

Mail mij

banner achtergrond bodyswitch amsterdam

Prikkelbare Darm SyndroomWat is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Het prikkelbare darm syndroom (PDS), oftewel: het hebben van een spastische darm, kan erg lastig zijn. Het is een chronische stoornis van de darmen die bij steeds meer mensen voorkomt (tot 20% van de Nederlandse bevolking!). Het kan zorgen voor dagelijkse buikkrampen, obstipatie en/of diarree, een opgeblazen gevoel en winderigheid. In de ‘reguliere’ gezondheidszorg is er geen goede verklaring voor het prikkelbare darm syndroom gevonden. Het beleid berust dan ook voornamelijk op het geruststellen van de patiënt en de proberen te verlichten met behulp van psychologische ondersteuning en leefstijladviezen. Wat dat vervolgens zal inhouden voor een individuele patiënt blijft echter meestal onduidelijk en helpt meestal weinig. Mensen die last hebben van een spastische darm, dan wel gediagnosticeerd zijn met het prikkelbare darm syndroom krijgen daardoor vaak weinig erkenning voor hun probleem en een oplossing is meestal helemaal ver te zoeken.

Maak een afspraakWaar heeft u last van?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Veelvoorkomende misverstanden

Het belangrijkste misverstand over het prikkelbare darm syndroom is dat het een psychische aandoening is, die voornamelijk ‘tussen de oren zit’. Het wel zo dat stress een uitlokkende en onderhoudende factor is/kan zijn van symptomen van een spastische darm. Maar belangrijk is om te beseffen dat er daadwerkelijk wat mis is in de darmen bij het prikkelbare darm syndroom. Dit zal ik hieronder bij de orthomoleculaire verklaring voor het prikkelbare darm syndroom uitleggen.

Een ander veelvoorkomend misverstand over het prikkelbare darm syndroom is dat er geen behandeling voor mogelijk is en dat patiënten er maar mee moeten leren leven. Gelukkig is er in de orthomoleculaire geneeskunde wel een goede behandeling voor een spastische darm. Dit zal ik hieronder in de orthomoleculaire behandeling van het prikkelbare darm syndroom meer over vertellen.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Orthomoleculaire verklaring

In de orthomoleculaire geneeskunde kijken we naar de oorzaken die een spastische darm tot gevolg hebben. Dit is vaak individueel verschillend, hoewel er ook belangrijke overeenkomsten zijn. Gezonde darmen hebben een zeer fors aantal micro-organismen in de darmen die een gezondheid bevorderend effect hebben. Bij een volwassen mens bestaat de darmflora uit 1014 bacteriën (dat is 100 biljoen – tien maal zoveel als het aantal menselijke cellen in een lichaam) met een totaal gewicht van één tot anderhalve kilogram. Samen wordt dit ook wel het microbioom genoemd. Verschillende negatieve invloeden kunnen ervoor zorgen dat dit microbioom verstoord wordt en dat de ‘goede’ bacteriën worden verdrongen door ziekmakende (pathologische). Deze invloeden kunnen zich al vanaf de geboorte voordoen. Zo kan een keizerssnede ertoe leiden dat een baby niet de goede bacteriën van de moeder uit diens baar kanaal meekrijgt. Niet of kortdurend borstvoeding zorgt ervoor dat het kwetsbare micorbioom zich in de eerste maanden niet optimaal kan ontwikkelen. Frequente antibioticakuren beschadigen ons microbioom. Daarnaast hebben slechte voeding en stress een negatieve invloed. Ook schimmels of parasitaire infecties kunnen extra belastend zijn voor de darmen. Bij patiënten met een prikkelbaar darm syndroom blijkt hun microbioom bijna altijd afwijkend en heeft meestal ook geleid heeft tot chronische (laaggradige) onstekingen van hun darmen.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Orthomoleculaire behandeling

Bij BodySwitch Amsterdam help ik mensen met het prikkelbare darm syndroom zowel de acute problemen, als de achterliggende oorzaken aan te pakken. Hiertoe wordt er altijd aanvullend onderzoek van de ontlasting gedaan, om een goed beeld te krijgen van het microbioom en eventueel aanwezige ontstekingen. Daarnaast wordt indien daar aanwijzingen voor kunnen zijn ook onderzoek gedaan naar de mogelijke aanwezigheid van parasitaire infecties. Op basis van een zeer uitgebreide intake, het aanvullend onderzoek en de individuele behoefte wordt vervolgens een stapsgewijs behandelplan opgesteld. Meestal is een persoonlijk afgestemd voedingsplan ook erg zinvol en dus aangewezen. Het supplementen plan behelst hierbij altijd een darm behandelplan in verschillende, op elkaar afgestemde fases. Hierbij wordt eerst de verstorende aanwezigheid van verkeerde micro-organismen aangepakt, vervolgens de beschadigde darm hersteld en het microbioom opnieuw opgebouwd met zogenaamde probiotica en zo nodig ook prebiotica (voeding voor de goede bacteriën aan toegevoegd). Verder worden ook eventuele ontstekingen tot rust gebracht en tekorten in essentiële voedingsstoffen aangevuld.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Meer informatie en Contact

Arts  

Voor de behandeling kunt u terecht bij drs. (arts) Sicco Weertman. Sicco is opgeleid tot orthomoleculair arts. Lees hier zijn verhaal.

Tarieven  

De tarieven en vergoedingen zijn in lijn met de regels van de MBOG. Lees hier meer over onze tarieven en vergoedingen door verzekeraars.

Vind ons  

BodySwitch is gehuisvest aan de Derkinderenstraat 118, Amsterdam. Hier kunt u lezen hoe u ons kunt bereiken met auto en OV.

Contact  

Heeft  u niet de juiste informatie kunnen vinden of wilt u even iemand persoonlijk spreken, neem dan even contact op met ons.

BodySwitch Amsterdam is een praktijk voor Orthomoleculaire geneeskunde en Fytotherapie.
Copyright 2018 | Privacyverklaring