020-3637946

Mail mij

banner achtergrond bodyswitch amsterdam

EczeemWat is Eczeem?

Eczeem is een zeer veelvoorkomende en soms invaliderende aandoening die vele verschijningsvormen kent. De meest bekende en veelvoorkomende zijn contacteczeem en constitutioneel eczeem. Contacteczeem is een allergische huidreactie met de vorming op eczeem na aanleiding van (frequent) contact met een prikkelende substantie. Constitutioneel eczeem is de zogenaamde ‘aangeboren’ variant van eczeem. In deze informatie wil ik mij voornamelijk richten op de constitutionele vorm van eczeem. Bij jonge kinderen onder de 4 jaar is dit de meest voorkomende vorm van eczeem, bij baby’s tot 1 jaar heeft bijna 14% deze aandoening. Dit kan lijden tot ernstige en lastig te behandelen klachten. Soms moeten jonge kinderen zelfs krappakjes aan om ze tegen het eigen krabben te beschermen. De last kan ouders soms tot wanhoop drijven.

Regulier is de precieze oorzaak van constitutioneel eczeem onbekend. Meerdere factoren zouden een rol spelen, waarbij aanleg de belangrijkste factor is. Het optreden en persisteren van constitutioneel eczeem op jonge leeftijd is geassocieerd met genetische defecten in het huidbarrière-eiwit fillagrine. Hierdoor houdt de huid minder goed water vast en droogt sneller uit.

Maak een afspraakWaar heeft u last van?

Eczeem Veelvoorkomende misverstanden

Eczeem is niet besmettelijk, heeft niets te maken met luieruitslag of slechte huidverzorging. Ook niet met Berg (seborroïsch eczeem), dit is een andere veel voorkomende huidaandoening bij baby’s en jonge kinderen. Vanwege de beschadiging van de huid die bij (constitutioneel) eczeem optreed is het risico op Berg, wat een huidinfectie is, wel vergroot en komt daardoor vaak samen voor. Eczeem heeft verder ook niets te maken met babyacne, dat met 4 en 6 weken in het gelaat van de baby ontstaat door opgezette talglieren in de dunne babyhuid.
Hoewel eczeem niet direct kan worden genezen door een dieet of voedselbeperkingen, kan voedingsintolerantie wel lijden tot uitlokking, verergering en het in stand houden van eczeem.

Eczeem Orthomoleculaire verklaring

Zoals hierboven gemeld heeft eczeem een relatie met een mutatie van het gen voor het huideiwit fillagrine. Normaal gesproken wordt fillagrine gevormd uit het aminozuur (bouwstof eiwit) histidine. Dit gebeurt onder invloed van vitamine D. Daarom heeft zonnen vaak een positief effect op de ernst van eczeem. Als histidine zich ophoopt wordt deze omgezet in histamine, wat weer allergische klachten kan veroorzaken. De huid is onze meest zichtbare barrière met de buitenwereld. Andere barrières in darmen en longen staan direct met de huid in verbinding. Daarom gaat (constitutioneel) eczeem naast allergieën vaak gepaard met astma. Een barrièreprobleem van de darm kan daarnaast ook eczeem uitlokken, in stand houden en verergeren.

Eczeem Orthomoleculaire behandeling

Regulier wordt eczeem behandeld met ontstekingsremmende crèmes en zalven (corticosteroïden). Dit werkt vaak wel op de korte termijn omdat de ontstekingsreactie wordt onderdrukt, echter komt het vaak hardnekkiger terug. De verklaring hiervoor ligt in het onderdrukken van het voorloper hormoon (ACTH) van cortisol (ons stresshormoon), wat voor een belangrijk deel in de huid wordt gevormd. Daardoor wordt bij het stoppen van de therapie minder eigen cortisol gevormd en ontstaat een immunologische dysbalans. Door het actievere immuunsysteem reageren bijvoorbeeld de longen eerder op prikkels en verhoogt de kans op astma op latere leeftijd.

Bij BodySwitch Amsterdam wordt eczeem aangepakt door de oorzaken in kaart te brengen. Hiervoor wordt een darmonderzoek verricht en ook bloedonderzoek voedingsintoleranties. Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld dat voorziet in het verminderen van ontstekingen, extra vitamine D en stimuleren van de eigen cortisolaanmaak en –functie. Daarnaast voorziet een persoonlijk voedingsplan in de reductie van histidine bevattende voedingsstoffen, extra histamine reducerende voeding en worden uitslagen van het onderzoek naar voedingsintoleranties verwerkt.

Eczeem Meer informatie en Contact

Arts  

Voor de behandeling kunt u terecht bij drs. (arts) Sicco Weertman. Sicco is opgeleid tot orthomoleculair arts. Lees hier zijn verhaal.

Tarieven  

De tarieven en vergoedingen zijn in lijn met de regels van de MBOG. Lees hier meer over onze tarieven en vergoedingen door verzekeraars.

Vind ons  

BodySwitch is gehuisvest aan de Derkinderenstraat 118, Amsterdam. Hier kunt u lezen hoe u ons kunt bereiken met auto en OV.

Contact  

Heeft  u niet de juiste informatie kunnen vinden of wilt u even iemand persoonlijk spreken, neem dan even contact op met ons.

BodySwitch Amsterdam is een praktijk voor Orthomoleculaire geneeskunde en Fytotherapie.
Copyright 2018 | Privacyverklaring