020-3637946

Mail mij

banner achtergrond bodyswitch amsterdam

Diabetes Mellitus



Wat is Diabetes Mellitus?

Diabetes Mellitus, letterlijk ‘honingzoete doorstroming’, wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Deze ziekte wordt onderscheiden in 2 types. Type 1 wordt een aangeboren aandoening genoemd, waarbij het eigen immuunsysteem de insuline producerende cellen in de alvleesklier (pancreas) aanvalt en kapot maakt. Deze mensen kunnen geen eigen insuline meer produceren en moeten altijd insuline spuiten of gebruik maken van een pomp.

Diabetes Mellitus type 2 is een aandoening waarbij het lichaam te lang en te vaak is blootgesteld aan (hoge hoeveelheden) insuline. Hierdoor ontstaat er eerst resistentie voor insuline, waardoor de pancreas steeds meer insuline moet produceren voor hetzelfde effect. Uiteindelijk kan deze ook uitgeput raken en ontstaat er ook een tekort. Type 2 Diabetes werd vroege ouderdomssuiker genoemd, omdat het uitsluitend op oudere leeftijd (50+) voorkwam. De laatste decennia is het aantal mensen met deze aandoening echter sterk gestegen en komt ook op steeds jongere leeftijd voor. In Amerika zijn er tegenwoordig zelfs kleuters met type 2 Diabetes! Uit recent onderzoek van het Erasmus MC kwam naar voren dat het aantal mensen dat deze ziekte ontwikkeld is opgelopen naar 1 op de 3! En de kans om een voorfase van deze ziekte te krijgen is voor een 45-jarige zelfs 48%. Deze schrikbarende getallen zijn een grote zorg voor de gehele gezondheidszorg en overheid vanwege de gezondheidsrisico’s en de kosten die deze ziekte met zich mee brengt.

Maak een afspraak



Waar heeft u last van?

Diabetes Mellitus Veelvoorkomende misverstanden

Zelfs op Wikipedia staat over Diabetes Mellitus dat het een ongeneeselijke ziekte is en dat je wel suiker kunt blijven eten. Van veel kanten krijgen mensen te horen dat je van veel suiker eten niet zomaar diabetes krijgt en diabeten gewoon suiker (koolhydraten) kunnen blijven eten. Eigenlijk is dit een heel vreemde gedachte aangezien type 2 Diabetes altijd voorafgegaan wordt door insulineresistentie.

Insuline is een hormoon dat de bloedsuikerspiegel reguleert en telkens als je koolhydraten eet wordt vrijgemaakt. Daarom is een ander misverstand dat ook dat je het beter vaker kleine hoeveelheden zou moeten eten. Maar iedere keer dat je eet moet je pancreas (alvleesklier) insuline produceren, des te vaker dit gebeurt hoe langer er insuline in het bloed aanwezig is. Dit vergroot de kans op het ontwikkelen van insulineresistentie en uiteindelijk Diabetes Mellitus. Natuurlijk is de hoeveelheid die nodig is afhankelijk van de soort koolhydraten die gegeten worden. Het onderscheid dat voornamelijk snelle suikers slecht zijn en langzame goed is echter niet correct. De beste maat voor de voor de mate waarin de bloedsuikerspiegel zal stijgen bij bepaalde voedingsmiddelen is de glycemische lading (GL). De glycemische lading houdt namelijk niet alleen rekening met de snelheid van koolhydraatomzetting (glycemische index), maar ook met de totale hoeveelheid koolhydraten. Dat laatste is relevant voor de hoeveelheid insuline die het lichaam moet vrijmaken.

Diabetes Mellitus Orthomoleculaire verklaring

In de orthomoleculaire geneeskunde gaan we ervanuit dat een type 2 Diabetes wel (grotendeels) reversibel is. Als we kijken naar de oorzaken van Diabetes Mellitus dan begint het allemaal dus met resistentie voor insuline. Hierboven bij de veelvoorkomende misverstanden over Diabetes Mellitus heb ik reeds uitgelegd wat het effect is van te vaak en te veel insulineproductie. De oorzaak is terug te voeren op onze (westerse) leefstijl. In landen als China kwam Diabetes Mellitus eigenlijk niet voor voordat de westerse voedingsindustrie zijn intrede deed.

Naast voeding heeft (gebrek aan) beweging ook een grote invloed. Beweging zorgt er op meerdere manieren voor dat onze spieren gevoeliger worden voor insuline, zeker als we enige tijd niet hebben gegeten. Tegenwoordig zitten mensen vaak hele dagen op het werk achter de computer, rijden heen en weer in de auto en zitten thuis op de bank. Deze zittende leefstijl is samen met onze slechte voeding de belangrijkste oorzaken van de explosie aan Diabetici. Hieronder leg ik uit wat er aan te doen valt.

Diabetes Mellitus Orthomoleculaire behandeling

Bij BodySwitch Amsterdam help ik mensen met (pre-)Diabetes stapsgewijs hun insulineresistentie te verminderen en daarmee de medicatiebehoefte terug te schroeven. Afhankelijk van de mate van permanente schade en de motivatie om zich aan de leefstijladviezen te houden, is bepalend voor het succes van de aanpak. Gelukkig is ons lichaam ontzettend goed in staat om zich te herstellen van misbruik en is een grote verbetering goed mogelijk.

De behandeling maakt gebruik van de 4 pijlers van het BodySwitch-concept. Het begint natuurlijk met de mindset, de wil en overtuiging van de noodzaak om het leven anders in te richten zijn essentieel. Natuurlijk help ik met motiverende en stimulerende adviezen, stapsgewijze aanpak en uitgebreid tijd en aandacht voor wat wel en niet goed gaat.

De volgende pijler is beweging. Zoals hierboven uitgelegd bij de orthomoleculaire verklaring voor Diabetes Mellitus, is een zittende leefstijl misschien wel de belangrijkste oorzaak van deze aandoening. Een stapsgewijs, haalbaar en zinnig bewegingsplan is een vast onderdeel van het behandelplan.

Vervolgens is een individueel afgestemd voedingsplan bij Diabetes Mellitus onontbeerlijk. Hierin wordt uitgelegd welke voeding u beter wel en niet kunt eten, wanneer u het beste kunt eten en waarom. Dit laatste is van essentieel belang om het vol te kunnen houden. Natuurlijk krijgt u er ook een voorbeeld weekmenu bij ter inspiratie.

Als laatste wordt de aanpak van Diabetes Mellitus ondersteund met voedingssupplementen die helpen bij het beter reguleren van de bloedsuiker. Zo nodig worden tekorten aangevuld en ook andere klachten aangepakt.

Diabetes Mellitus Meer informatie en Contact

Arts  

Voor de behandeling kunt u terecht bij drs. (arts) Sicco Weertman. Sicco is opgeleid tot orthomoleculair arts. Lees hier zijn verhaal.

Tarieven  

De tarieven en vergoedingen zijn in lijn met de regels van de MBOG. Lees hier meer over onze tarieven en vergoedingen door verzekeraars.

Vind ons  

BodySwitch is gehuisvest aan de Derkinderenstraat 118, Amsterdam. Hier kunt u lezen hoe u ons kunt bereiken met auto en OV.

Contact  

Heeft  u niet de juiste informatie kunnen vinden of wilt u even iemand persoonlijk spreken, neem dan even contact op met ons.

BodySwitch Amsterdam is een praktijk voor Orthomoleculaire geneeskunde en Fytotherapie.
Copyright 2018 | Privacyverklaring