14 maart 2016
Ik houd op zaterdag 9 april van 15 – 17 uur bij Sportschool vd Berg een lezing over de relatie tussen de darmgezondheid en westerse ziektes. De lezing is gratis voor geïnteresseerden, graag wel tevoren aanmelden vanwege beperkte capaciteit.
Lees meer
10 maart 2016
Het bekende jojo-effect bij afvallen komt waarschijnlijk door stress die vetcellen ervaren bij het afvallen. Recent onderzoek door de Universiteit van Maastricht toonden aan dat de vetcellen van mensen die na afvallen met een dieet, later weer in gewicht toenamen, duidelijk verhoogde markers voor cel-stress in hun bloed hadden. Vanuit de evolutie valt dit logisch …
Lees meer
9 maart 2016
Het eten van nitraatrijke bladgroente verkleint mogelijk de kans op oogaandoening glaucoom. Glaucoom is een ernstige oogziekte, waarbij de oogzenuw kapot gaat en uiteindelijk blindheid kan veroorzaken. Het is de belangrijkste oorzaak van blindheid voor mensen boven de 60 jaar. Uit recent onderzoek van o.a. Harvard Medical School kwam naar voren dat mensen die nitraatrijk …
Lees meer
8 maart 2016
In 2014 kampte 11.7% van alle Nederlanders met ernstig overgewicht! Dit komt naar voren uit de meest recente cijfers van het CBS, die dit sinds 1981 bijhoud. Destijds was lag dit percentage net boven de 4%, het huidige aandeel was nog niet eerder zó groot. In totaal heeft 43.1% van de Nederlandse bevolking overgewicht. Vooral …
Lees meer
5 maart 2016
Overmatig antibioticagebruik is onverstandig. Zelfs het ministerie van Volksgezondheid is tot de conclusie gekomen dat overmatig antibioticagebruik nadelige gevolgen heeft. Zij is een campagne begonnen om de bevolking in te lichten. Het is een goed begin, hoewel er alleen wordt gesproken over het risico op resistentie. Frequent gebruik van antibiotica heeft echter ook een nadelige …
Lees meer
4 maart 2016
Als ouder uw tiener pushen om af te vallen en meer te bewegen blijkt niet te helpen. Onderzoekers van de Curtin University die tot deze conclusie kwamen waren zelf verrast dat verbale druk van ouders geen effect had op het eet- en beweeggedrag van tieners. Zij concludeerden dat de ouders eerst hun eigen gewoontes verbeteren …
Lees meer
3 maart 2016
Zwangere vrouwen die calcium suppleren hebben tot 55% minder kans op zwangerschapsvergiftiging. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht gold dit voor vrouwen die calciumsupplementen slikten vanaf het 2e Zij hadden daarnaast 24% minder kans op een te vroeg geboren kind. Op dit moment neemt minder dan 1 op de 20 vrouwen calciumsupplementen in. Het …
Lees meer
2 maart 2016
Voedingswaarde van groenten blijft beter behouden bij bakken dan bij koken. Spaanse onderzoekers van de Universiteit van Granada kwamen tot de conclusie dat koken in sommige gevallen het aantal gezonde stoffen in de groenten verhoogde. Onderzoekers vergeleken dit helaas alleen met bakken in extra virgine olijfolie. Verhitten van (meervoudig) onverzadigde vetten wordt door BodySwitch Amsterdam …
Lees meer
1 maart 2016
Het eten van groente en fruit is geassocieerd met het verliezen van gewicht. Uit recent onderzoek in The British Medical Journal hebben onderzoekers bewijs gevonden dat het eten van groente en fruit die veel flavonoïden bevatten, mede verantwoordelijk zijn voor gewichtsverlies. Flavonoïden zijn antioxidanten die voornamelijk voorkomen in (biologische) felgekleurde groente, kruiden, bosvruchten, zaden, rode …
Lees meer
24 februari 2016
Als iedere moeder haar kind met de borst zou voeden, kan dat wereldwijd jaarlijks 800.000 kinderlevens schelen. Tot deze conclusie komen onderzoekers in de Lancet. Moedermelk beschermt onder meer tegen diabetes, obesitas, verkleint risico op infecties en ondersteund de vorming van een gezonde darmflora. Kinderen die borstvoeding kregen hebben gemiddeld een hoger IQ. Volgens Unicef …
Lees meer