020-3637946

Mail mij

banner achtergrond bodyswitch amsterdam

Fytotherapie



Wat is Fytotherapie?

Fytotherapie wordt ook wel kruidengeneeskunde genoemd. Het betreft de behandeling van gezondheidsklachten en ziekten met plantaardige middelen. Dit heeft als primaire doel het zelfhelend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Fytotherapie wordt vaak ten onrechte aangeduid met ‘homeopathie’. Ook de term ‘alternatief’, als we het hebben over deze vorm van geneeskunde, is eigenlijk misplaatst. Het gaat hier namelijk om de oudste vorm van geneeskunst die er bestaat en alle moderne (reguliere) geneeskunde is hiervan afgeleid. Misschien wel het bekendste voorbeeld is Aspirine, wat in 1899 door Bayer op de markt werd gebracht. Aspirine is ontwikkeld door de werkzame pijnstillende stof (acetylsalicylzuur) uit wilgenbast te isoleren en te concentreren in een pil.

Stenen Zienswijze Orthomoleculaire Geneeskunde
Orthomoleculair arts

Traditionele Fytotherapie

Traditioneel werd er bij fytotherapie alleen gekeken naar de werkzame stof in bepaalde planten als behandeling voor specifieke klachten. Zo worden bitterstoffen gegeven bij maagklachten. Hierbij wordt echter niet gekeken naar het specifieke werkingsmechanisme. Wel werd er gebruikgemaakt van signatuurleer. Hierbij wordt uitgegaan dat uiterlijke kenmerken van planten die overeenkomsten vertonen met delen van het menselijk lichaam, aanwijzingen geven over de doelorganen. Zo zouden longvormige plantenbladeren goed zijn voor de longen en hartvormige voor het hart. Daarnaast wordt traditioneel ook veel gebruik gemaakt van prikkeltherapie. Hierbij gebruikt men een tinctuur, waarbij plantenextracten zijn opgelost in alcohol. Dit heeft een prikkelend effect op het lichaam. Als gevolg van niet gestandaardiseerde concentraties zijn de effecten echter wisselend en moeilijk te voorspellen.

Moderne Fytotherapie

In de moderne fytotherapie wordt gekeken naar de werkzame stoffen in planten. Welk stofje uit de plant heeft welk effect in het lichaam. Zo berust de antidepressieve werking van Sint Janskruid op het effect dat het stofje Hipiricine heeft op de serotoninehuishouding. Ook wordt tegenwoorden gebruik gemaakt van gestandaardiseerde doseringen van de werkzame stof. Hierdoor wordt de werking beter voorspelbaar en daardoor wetenschappelijk onderzoek welke effecten te verwachten zijn bij welke dosis mogelijk. De moderne fytotherapie lijkt dan ook veel op reguliere medicatie en wordt ook wel fytofarmaca genoemd. Hierbij is wel een essentieel verschil en dat is dat bij fytotherapie niet alleen de werkzame stof, maar ook de overige plantdelen worden gegeven. Dit beschermt tegen het optreden van bijwerkingen.

Om maximaal effectief te kunnen zijn heeft fytotherapie wel voldoende bouwstoffen nodig. Dit kunnen vitamines, mineralen en aminozuren zijn. Maar indien organen niet meer (goed) functioneren kunnen stoffen in planten deze functie goed ondersteunen. Welke bouwstoffen wanneer en in welke hoeveelheid gegeven dienen te worden is het vakgebied van de orthomoleculaire geneeskunde. Een combinatie van orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie is dan ook het meest effectief in de aanpak van gezondheidsproblemen.

Zienswijze Integrale Geneeskunde

Arts  

Voor de behandeling kunt u terecht bij drs. (arts) Sicco Weertman. Sicco is opgeleid tot orthomoleculair arts. Lees hier zijn verhaal.

Tarieven  

De tarieven en vergoedingen zijn in lijn met de regels van de MBOG. Lees hier meer over onze tarieven en vergoedingen door verzekeraars.

Vind ons  

BodySwitch is gehuisvest aan de Derkinderenstraat 118, Amsterdam. Hier kunt u lezen hoe u ons kunt bereiken met auto en OV.

Contact  

Heeft  u niet de juiste informatie kunnen vinden of wilt u even iemand persoonlijk spreken, neem dan even contact op met ons.

BodySwitch Amsterdam is een praktijk voor Orthomoleculaire geneeskunde en Fytotherapie.
Copyright 2018 | Privacyverklaring